Як зробити зимовий раціон харчування дитини різноманітним

Неправильне харчування не минає безслідно, і колись-таки наслідки проявляться у вигляді зайвої ваги, слабкого здоров’я та поганого самопочуття. Особливо актуальний здоровий раціон у холодну пору року, коли наше тіло зазнає стресу через низьку температуру, зниження фізичної активності, нестачу свіжого повітря і зменшення кількості вітамінів.

Як зробити зимовий раціон харчування дитини різноманітним

Зимове меню дитини має свої особливості, яких варто дотримуватися, щоб укріпити імунітет і вберегти малечу від традиційних сезонних епідемій. Для того щоб підтримати дитячий організм, рекомендуємо подбати про раціон взимку. І ось як.

Як зробити зимовий раціон харчування дитини різноманітним

Прислухаємось до рекомендацій ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я підготувала прості рекомендації, які допоможуть бути здоровим. Це звичайні правила, дотримання яких суттєво покращить життя всієї родини:

  1. Урізноманітнюйте їжу, щоб дитячий організм отримував з продуктів максимум користі.
  2. Введіть до раціону складні вуглеводи: цілозернові продукти та крупи. Для злагодженої роботи організму пропонуйте їх дитині щодня.
  3. Також щодня їжте фрукти та овочі у кількості мінімум 400 г. Міксуйте їх та вживайте свіжі сезонні продукти (апельсини, мандарини, грейпфрути, хурму, а також зелень), які насичені вітамінами.
  4. Дбайте про фізичну активність. Тут все чітко: рух = здоров’я.
  5. Стежте за тим, аби в раціоні дитини були ненасичені жири. Замінюйте насичені жири (твердий сир, молоко, пальмова олія) ненасиченими (оливкова олія, горіхи, риба). Їх має бути до 30% у денному раціоні.
  6. Обирайте молоко, кефір, сметану, сир з низькою жирністю.
  7. Замінюйте жирне м’ясо та вироби з нього на бобові культури, птицю і нежирне м’ясо.
  8. Обмежте споживання цукру. Контролюйте, скільки солодкого їсть ваша дитина. Попереду свята, тому зараз цей пункт особливо актуальний.
  9. Максимальна доза солі на день — 1 чайна ложка.
  10. Пийте більше води.
  11. Дотримуйтесь харчової безпеки. Купуйте тільки свіжі продукти, зберігайте та готуйте їх належним чином. Намагайтесь вживати варену, запечену чи пропарену їжу, в якій зменшується вміст жирів. Лише так ви зможете звести до мінімуму розлади травлення та ймовірність отруєння дитини.
  12. Щодо немовлят. Якщо є можливість, підтримуйте грудне годування до 1-2 років. З 6 місяців догодовуйте дитину правильними та корисними продуктами. Таким чином можна створити основу сильного і здорового організму.

Як зробити зимовий раціон харчування дитини різноманітним

Збалансоване харчування і вітаміни

Для того щоб зміцнити імунітет та організм, треба подбати про надходження різних вітамінів. Варто відмовитись від свіжих несезонних фруктів і штучно вирощених ягід. Краще оберіть їх в замороженому вигляді — тільки так зберігаються усі вітаміни.

Найголовнішим зимовим вітаміном вважається вітамін С. Він міститься в цитрусових разом з корисною аскорбіновою, нікотиновою, фруктовою кислотою. Якщо ж на цитрусові алергія, то знайти вітамін С можна в замочених яблуках, квашеній капусті, обліписі, шипшині, калині, цибулі.

Вітамін Е захищає шкіру від вітру та морозу, міститься він у нерафінованій олії, яку можна додавати в салати. Цей вітамін допомагає засвоюватись іншому потрібному вітаміну — А. Багато його в моркві, тому дітки можуть ласувати салатом з моркви та яблука. Для смаку додайте трішки цукру.

Вітаміну D взимку дуже мало. Тому намагайтеся більше бувати з дітьми на свіжому повітрі, а як тільки на небі з’явиться сонце, повертайтеся до нього обличчям, щоб підзарядитися вітаміном. Введіть в раціон жирну рибу, молоко та яйця.

Кисломолочні продукти й твердий сир містять багато кальцію, потрібного для росту та міцності кісток. А джерелом магнію, який допомагає адаптуватися до холоду, стане гречана, пшенична каша, бобові, телятина і свинина.

У свіжій зелені багато фітонцидів (вони допомагають організму боротися з інфекціями) та вітамінів групи В. Знайти їх можна ще у хлібі, капусті, кашах і горіхах. Змішуйте сухофрукти з горіхами та медом — буде солодко і смачно.

Як зробити зимовий раціон харчування дитини різноманітним

Меню зі звичних продуктів

Зовсім не обов’язково щодня купувати заморські фрукти та морепродукти. Корисний різноманітний раціон можна сформувати з того, до чого звикла ваша сім’я. Створіть меню на свій смак.

Сніданок:

  • каші, які треба варити як мінімум 20 хвилин;
  • яєчня;
  • сирники;
  • сир кисломолочний з фруктами.

Обід:

  • різноманітні супи;
  • рис з овочами;
  • запечене куряче філе.

Перекуси:

  • фрукти;
  • сухофрукти;
  • горіхи;
  • йогурт;
  • кефір;
  • запечені яблука;
  • овочеві салати.

Вечеря:

  • паста;
  • риба;
  • запечені й тушковані овочі;
  • ліниві вареники;
  • вареники з вишнями чи іншими замороженими ягодами;
  • легкі салати.

Взимку варто віддати перевагу супам. Це чудова їжа, яка зігріває, легко засвоюється і дає відчуття ситості. Якщо дитина не бажає їсти щось, наприклад броколі, то зробіть з неї крем-суп. Також можете додавати овочі до котлет чи ховати у пиріг.

Варто зауважити, що калорійність їжі у зимовий період треба збільшити, додавши корисні продукти, які містять важкі білки: м’ясо птиці, риба. Налягайте на них самі й давайте більше дітям. Для урізноманітнення меню щоранку змінюйте вид каші, сухофруктів, фруктів.

Коментарі покищо відсутні
Коментарі сайту
Коментарі facebook

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов'язкові поля позначені *